In The Secret Service Of James Bond

Ze zijn voor het grote publiek onzichtbaar, maar van onschatbare waarde achter de schermen: de crew van een film. Eind 2023 verscheen er een nieuw boek over het filmische leven van Stefan Zürcher. ls je het hebt over sneeuw en 007, dan is hij zeker van de partij.

Over Stefan Zürcher

Stefan Zurcher heeft meegewerkt aan diverse James Bond-films van On Her Majesty’s Secret Service tot aan Spectre. Zijn werk aan de James Bond-films, maar ook vele andere films, is nu gebundeld in het boek In The Secret Service Of James Bond. Hoe hij de filmwereld inrolde is eigenlijk een jongensboek. Gewoon geluk hebben misschien? Het begint dan ook terug in de tijd toen de filmopnames startte van, hoe kan het anders, On Her Majesty’s Secret Service in de jaren 60. Het was voor de producenten de eerste keer dat een film voor een belangrijk deel in de sneeuw afspeelde. Ook in filmland was dit uniek, waardoor er weinige tot geen ervaring was met zo’n complexe productie in de kou.

Terwijl Zurcher in de Verenigde Staten carrière had gemaakt als ski acrobaat, werd hij door zijn vader geattendeerd op de opnames van de Bond-film. In zijn eigen woonplaats in het Bernese Oberland. Hij kon het niet laten om een kans te wagen en op 23-jarige leeftijd meldde hij zich bij de productie in Murren in oktober 1968. Met zijn accreditatie als skileraar werd Zurcher meteen toegevoegd aan het team van ervaren skiërs voor de productie. En zo begon hij zijn filmcarrière en vele James Bond-films.

Verschillende bekende en onbekende producties passeerde de revue. Zo werd Zurcher de ski-dubbel van Robert Redfort in Downhill Racer. Bijna 10 jaar later werd Stefan vanuit EON Productions benaderd om mee te werken aan The Spy Who Loved Me. Hetzelfde team als van On Her Majesty’s Secret Service ging met de sneeuw scenes aan de slag: regisseur John Glen en cameraman Willy Bogner Junior. Stefan Zürcher werd aangesteld als stuntman en productiemanager voor de opening van de film. En zo verscheen hij wederom in het beeld van een James Bond-film.

Stefan Zürcher bleef succesvol in de combinatie van film en sneeuw. Ook voor The Living Daylights, GoldenEye, The World Is Not Enough en Quantum Of Solace werd hij ingehuurd. Spectre is de laatste James Bond-film waar Zurcher door Barbara Broccoli gevraagd werd om aan mee te werken. Hij kreeg carte blanch om de sneeuwscenes in goede banen te leiden.

In The Secret Service Of James Bond 001

Het boek

Het boek is geschreven door Roland Schaefli en gaat alleen maar over de films waaraan Stefan heeft gewerkt. Het is een groot boek geworden (23 x 27 centimeter) en bestaat uit 240 pagina’s. De verhalen zijn ontzettend toegankelijk geschreven en ontzettend veel gevoel en detail komt naar voren. We krijgen daarmee ook een kijkje in de wereld van de films en vooral ook de James Bond-films. Naast het professionele gedeelte beschrijft Stefan ook de sfeer op de set van On Her Majesty’s Secret Service en hoe met bijvoorbeeld tegen George Lazenby.

Alle verhalen zijn vergezeld met tientallen foto’s van achter de schermen waardoor je meegenomen wordt naar de set en alle perikelen waar ze mee te maken hebben gehad tijdens het filmen in de sneeuw

Voorwoord

Het voorwoord is geschreven door niemand minder dan James Bond-producent Barbara Broccoli. Het is vooral bijzonder is dat Broccoli in het voorwoord schreef dat zij van een verhaal van Stefan een andere versie in gedachte had. Ze sluit dan ook af met de woorden: Er zijn altijd drie versie van een verhaal: van hem, van mij en de werkelijkheid. Bijzonder om dat te lezen, maar aan de andere kant wordt je als lezer nieuwsgierig gemaakt naar Stefan zijn kant van het verhaal.

Kortom, een geweldig boek geworden met ontzettend veel informatie over het werk van Stefan Zürcher in de vele films waaraan hij heeft meegewerkt. Het boek is ondermeer te bestellen via de website van de uitgever www.weberverlach.ch en verkrijgbaar in Duits en Engels.