KK Scale Lotus Esprit Turbo

De Lotus Esprit Turbo uit For Your Eyes Only is een bijzondere verschijning. Uitgevoerd in de kleur New Jupiter Red met gouden accenten en ski’s achterop. In de loop der jaren zijn er verschillende schaalmodellen verschenen, waaronder recent de 1:18 model van KK Scale.

Het is de tweede keer dat het voertuig in de schaal 1:18 verscheen. Bijzonder is dat dit model geen licentie heeft van EON Productions/Danjaq en ook niet als James Bond-voertuig op de markt is gebracht. Maar daarmee niet minder interessant. Wat wel interessant is, is de prijs van rond de € 65,–. Maar krijg je ook waar voor dat geld?

Toen we het model uit de strakke, saaie verpakking haalden viel een aantal dingen meteen op: het model staat hoog op z’n vering en de banden zie er wat lomp uit en we missen de fijne afwerking van de velgen. Ondanks dat is de eerste indruk zeker goed. Maar om te kijken hoe goed het model is, kijken we naar de foto’s van de auto die we in ons archief hebben.

De kleur van de auto is moeilijk te bepalen. De vele foto’s zijn op verschillende momenten genomen: overdag in de sneeuw en ’s avonds. Als we kijken naar andere foto’s dan had de kleur wat donkerder mogen zijn. De aan de zijkant aangebrachte gouden banen hebben een afwijking qua grootte en positie, maar niet iets wat heel storend is. De velgen zijn wat lomp uitgevoerd en missen vooral de fijnheid van de spaken. Bij het rechterportier missen we de uitschuifbare antenne. Het Turbo Esprit is mooi vormgegeven in de juiste grootte en op de juiste plek. Aan de voorkant hebben we daar wel wat commentaar op: de dikte van het logo blijken twee lijnen te zijn, en teveel naar links gepositioneerd. Het logo is wel mooi uitgevoerd en als sticker opgeplakt. En nu we toch aan de voorkant zijn: de luchtinlaten aan de onderzijde zijn dicht en zwart gemaakt, terwijl in het origineel hier gaas aanwezig is.

Aan de achterzijde valt op de de openingen bij de uitlaat wat groter en grover zijn uitgevoerd en dat de tekst ‘LOTUS’ niet zo mooi en strak zijn als we op het echte model zijn. Ook de skihouders zijn enigszins grof uitgevoerd.

Het model van KK Scale heeft geen deuren die open kunnen. Maar het interieur ziet er netjes en verzorgd uit. We kunnen niet helemaal zeggen hoe accuraat deze is.