James Bond Destinations

Een van de kenmerken van de James Bond-films zijn de vaak exotische locaties. Van Londen tot Monte Carlo, van de Zwitserse Alpen tot aan de Bahamas. Uitgever Assouline komt met het boek James Bond Destinations geschreven door Daniel Pembrey,

Met een afmeting van 25 x 33 cm, 328 pagina’s en een mooie, harde kaft is het boek een indrukwekkende verschijning. En dat mag ook wel, aangezien de meeste James Bond-boeken van afgelopen jaren onder de categorie koffietafelboeken valt: groot en zwaar uitgevoerd. Daarmee is dit boek iets handzamer. En zoals de meeste boeken valt de gouden kaft het meeste op en trekt je meteen aan om het boek in te kijken. Maar wie denkt dat het boek kan fungeren als een reisgids heeft het mis.

Het is een heel ander boek dan de meeste James Bond-liefhebbers hadden gehoopt. Maar wie echt de filmlocaties over de hele wereld wilt bezoeken moet toch echt blijven bij de boeken van On The Tracks of 007.

Maar is het boek de moeite waard voor menig James Bond-fan? Is dit een boek die niet mag ontbreken in de boekenkast? Wij proberen daar een antwoord op te vinden.

9 Design © Assouline; photography © EON Productions; map © Andrei Minsk:Shutterstock.
© Assouline

Informatieve boeken kun je op verschillende manieren definiëren. Is het een boek met veel weetjes, een boek als naslagwerk, of gewoon een boek wat leuk is om te lezen. James Bond Destinations valt wat ons betreft in de laatste categorie. Leuk om te lezen, leuk om door te bladeren. Maar zoals gezegd komt je niet gespecificeerde reisdoelen tegen. Het boek is ruim omgezet en bij de inhoudsopgave weet je hoe je de wereld over gaat met James Bond. En je verbaasd je ook niet als de start is op Jamaica: de bakermat van zowel de literaire als de filmische James Bond.

De hoofdstukken zijn qua tekst heel kort te noemen. Meer dan een A4 pagina wordt er niet geschreven. Maar de teksten zijn wel allemaal samengevoegd uit uitspraken van cast en crewleden en (natuurlijk) de producenten Michael G. Wilson en Barbara Broccoli.

Maar al het geen reisgids is en de informatie is heel weinig. Is het dan een boek welke je als Bond-fan moet hebben? Qua uitstraling heeft het zeker potentie en wanneer het boek ergens ligt zullen bezoekers vooral er in gaan kijken en snuffelen. En wat vooral wel leuk is voor de Bond-fans: een groot aantal foto’s zijn ‘nieuw’: we hebben ze bijna nog nergens anders kunnen zien. En ja, zoals bijna elk James Bond-boek: het aantal foto’s die we al heel vaak hebben gezien zitten ook in dit boek.

Het enige wat kan afschrikken bij dit boek is de prijs. Deze ligt rond de € 120,–. Wanneer het boek de helft goedkoper was zullen meer James Bond-liefhebbers de keuze maken om het wel te kopen.