Agora Models Aston Martin DB5 No Time To Die

Het is de meest iconische auto uit de James Bond-geschiedenis en in de laatste film van Daniel Craig was er een prominente rol voor hem weggelegd: de Aston Martin DB5 van James Bond. En nu zelf te bouwen in de indrukwekkende schaal 1:8.

In 2023 kondigde het Engelse bedrijf Agora Models aan dat er een James Bond-serie gaat komen. Het bedrijf is gespecialiseerd in gedetailleerde, museumkwaliteit voertuigen op grote schaal. In dit geval schaal 1:8. De Bond-serie gaat van start met de Aston Martin DB5 uit de laatste film No Time To Die. En dat betekend dat de auto er net iets anders uitziet dan de originele versie uit de film waarmee 007 en de auto beroemd werden: Goldfinger.

De grote schaal van het voertuig is niet nieuw in de James Bond-wereld. Eerder verscheen in 2012 ook de Aston Martin DB5 als bouwpakket bij Eaglemoss. Er stond een tweede voertuig op de planning, de Lotus Esprit (submarine) uit The Spy Who Loved Me, maar zo ver kwam het niet. Begin 2023 werd Eaglemoss failliet verklaard.

De Aston Martin DB5 van Agora Models (links) en Eaglemoss (rechts).

De vergelijking tussen beide voertuigen was in de James Bond-wereld natuurlijk snel gemaakt. Logisch, tenslotte wil je een vergelijking maken tussen twee dezelfde producten om een oordeel te kunnen geven. Nu is het algemeen bekend dat de Eaglemoss editie een aantal mankementen vertoonde, zeker als het gaat om de elektronica in de auto en dat er veel bouwers moeite hebben met het goed passend maken van de vooral grote onderdelen. Dat zijn natuurlijk wel aspecten waar je op kunt letten. Op het moment van schrijven moeten we het doen met de kwaliteit van het eerste deel en de beelden van Agora Models. Uit interviews blijkt dat het model op deze foto’s het concept model is en nog niet definitief. Maar wel al goedgekeurd door EON Productions en Aston Martin.

Wat betreft de kwaliteit heeft Agora Models een goede naam in de modelbouwwereld. Voor de komst van de Aston Martin heeft het bedrijf met succes al 9 andere voertuigen op de markt gebracht. Dat betekend dat het bedrijf (veel) meer ervaring heeft dan Eaglemoss. Wat betreft de kwaliteit van het model? Daar zijn we al achter gekomen bij de bouw van het eerste pakket, waarvan wij een recensie schreven die hieronder te lezen is.

Er is echter wel een reden om de twee voertuig niet met elkaar te vergelijken. De Eaglemoss editie was echt de versie uit de film Goldfinger, terwijl de Agora Models uit No Time To Die komt. Dat betekend dat de standaard gadgets uit de Goldfinger variant niet aanwezig zijn. Maar het gaf het ontwerpteam van Agora Models wel een uitdaging: hoe kunnen de M134 roterende miniguns ingebouwd worden net als in de film: de koplamp naar beneden en de minigin die naar voren schuift. Dat is allemaal opgelost en werkt.

De fotos die zijn vrijgegeven voor de voorverkoop zijn niet van het definitieve model vertelde mede-oprichter van Agora Models in een interview. Maar er komen geen grote veranderingen. Groot verschil zal zijn dat de chromen onderdelen niet mat maar glimmend zijn. Waar door de James Bond-communitie over gevallen werd is de digitale kentekenplaat. De plaat is aan een zijde breder dan het origineel. Op de foto die gebruikt is voor de verkoopcampagne is te zien dat deze al veel slanker is wat doet vermoedden dat dit de definitieve versie is. Maar mocht het voor de bouwers toch tegenvallen: er kan ook gekozen worden voor de variant zonder verlichting.

Eind oktober begon de uitlevering van deel 1. In totaal verschijnen er 12 delen die maandelijks worden verstuurd naar de abonnees. Met de komst van deel 1 hebben we wel een vergelijking gemaakt met de Eaglemoss variant. Deze onderdelen zijn hetzelfde en we kunnen mooi kijken wat het verschil is in kwaliteit. En die is er zeker! De verpakking van Agora Models is stevig en alle onderdelen zitten netjes in een blisterverpakking of, als dat mogelijk is, in zakjes. Het voelt allemaal goed stevig aan. Waar wij vooral heel erg gelukkig van werden was dat de zakjes met schroeven voorzien waren van nummers. Dat maakt het een stukje makkelijker organiseren dan bij de Eaglemoss editie. Daar moest je bij elke aflevering goed de overgebleven schroeven in een bakje doen met een stickertje erop wat erin zit. Dus dat is echt al een pluspunt. Ook het gereedschap wat erbij zit is van goede kwaliteit om de auto in elkaar te zetten.

En dan de onderdelen. In het eerste deel zitten metalen en kunststof onderdelen. De metalen onderdelen, de motorkap en de rechterdeur, voelen al veel zwaarder aan dan de Eaglemoss editie. En dat geeft heel veel vertrouwen. Ook kleinere onderdelen zijn van metaal. Het kunststof is wat minder buigzaam maar dat is alleen maar fijn. De bouwinstructie is digitaal en heel duidelijk. Het kan eigenlijk niet fout gaan.

Kortom de eerste indruk is zeer goed en we zijn benieuwd naar de volgende delen en het hele model. Tot nu toe is zijn de verwachtingen hoog gespannen en wordt de lat hoog gelegd voor Agora Models. En we kunnen denk ik volgend jaar ook de volgende editie in de serie verwachten: de Lotus Esprit Turbo uit The Spy Who Loved Me.


Agora Models Aston Martin DB5 pack 1 005

Bouw deel 1

In het eerste deel staat de motorkap, een van de wielen en het rechterportier centraal.

Agora Models Aston Martin DB5 pack 2 004

Bouw deel 2

In dit deel wordt begonnen met het motorblok van de DB5.

Agora Models Aston Martin DB5 pack 3 001

Bouw deel 3

In het derde deel is het complete motorblok gereed en begonnen met het chassis.